Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرگزاری برنا»
2024-05-07@19:40:07 GMT

کدام گناه مرگ زودرس می آورد؟

تاریخ انتشار: ۱۲ تیر ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۳۸۸۰۳۸۲

کدام گناه مرگ زودرس می آورد؟

به گزارش گروه قرآن و معارف خبرگزاری برنا،یکی از بیماری‌ های روانی که تأثیر زیانباری بر شخصیت و رفتارهای فردی و اجتماعی بجا می ‌گذارد،بد گمانییاسوء ظن است. با نگاهی به آثار زیانبار آن که در آیات و روایات بیان شده به روشنی دانسته می ‌شود که بسیاری از مشکلاتفردی و اجتماعیو حتی اختلالات شناختی و بیماری ‌های روانی چون اضطراب و تشویش وافسردگیمی ‌تواند با خاستگاهبد گمانی باشد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بنابراین، شناخت علل و عوامل، آثار ودرمانآن برای دستیابی به شخصیت سالم و متعادل وجامعهسالم مفید و سازنده خواهد بود.

در سوء ظن بعد از اصلاح نظر در مقام عمل، مخالف سوء ظن رفتار کنیم؛ یعنی سوء ظن می گوید با او قهر کن، ولی باید برعکسش عمل کنیم و با طرف گرم بگیریم ... سوء ظن می گوید او اهانت کرد تو هم اهانت کن، نباید چنین کند.

این نکته تنها به سوء ظن کاربرد ندارد و در تمام موارد کاربرد خوبی دارد.

سوء ظن انسان را بهتجسسدر حال دیگران وامیدارد، تجسس سرچشمه غیبت و کم کم موجب می شود که آبروی انسانی، به خطر بیفتد.

در حقیقت گمان بد عاملی است برای جستجوگری و جستجوگری عاملی برای کشف اسرار و رازهای نهانی مردم است. اگر اجازه داده شود هر کس به جستجوگری درباره دیگران برخیزد حیثیت وآبروی مردمبر باد می رود و اسلام هرگز اجازه چنین کاری را نمی دهد.

ریشه سوء ظن این جا است

ریشه و منشأ سوء ظنجهلو ندانستن وزود قضاوت کردناست؛ اینکه انسان از حقایق آگاه نیست باعث سوء ظن می شود و در این میان همشیطانبیکار نمی ماند و شروع به وسوسه و انحراف کردنذهنمی کند.

در محیط های دینی و مذهبی، محیط خانوادگی اصل برحسن ظناست تا خلاف آن ثابت شود. در این محیط ها اگر حرفی، حرکتی، نگاه و هر رفتاری دیده می شود باید اصل را بر حسن ظن طرف بدانیم مگر اینکه خلافش ثابت شود.

اما در محیط های غیرایمانی و غیر دینی که طرف ما مؤمن نیست، اصل به سوء ظن است مگر اینکه خلافش ثابت شود.

مهمترین آثار بدگمانی

1- بستر گناه:بدگمانی از نظر فردی و شخصی، زمینه و بستر گناه را فراهم می‌ آورد؛ از همین رو، خداوند در آیه 12 سوره حجرات آن را به عنوان «اثم» (گناه) دانسته و نهی کرده است.

2- تهدید اخوت ایمانی:بدگمانی از نظر اجتماعی، تهدید به شمار می ‌آید؛ زیرا جو روانی جامعه را به هم می ‌ریزد و در روند انسجام اجتماعی و همدلی اختلال وارد می ‌سازد و برادری اسلامی را تهدید می ‌کند. (حجرات، آیات 10 و 12)

3- دروغ‌ ترین‌ ها:بدگمانی از مصادیق دروغ ‌ترین دروغ‌ ها است که باید از آن پرهیز کرد. پیامبر خدا(صلی الله و علیه وآله) می ‌فرماید: إیّاکُم و الظَّنَّ؛ فإنَّ الظَّنَّ أکذَبُ الکَذِبِ؛ از گمان بپرهیزید؛ زیرا گمان دروغ ترین دروغ است. (بحار الأنوار: ج 75، ص195، حدیث8)

4- جبن و بخل و حرص:از آثار بد گمانی ترس وبخل‌ ورزیو حرص است. پیامبر(صلی الله و علیه وآله) می ‌فرماید: همانا ترس و بخل و حرص، [جلوه‌ هاى] یک خصلتند که بدگمانى، آنها را فراهم آورده است.( بحار الأنوار: ج 73، ص304، حدیث21.)

5- سرزنش:کسی که گمان بد دارد، براساس آن، دیگران را سرزنش می ‌کند که خود موجب گمراهی و دور شدن از راه حق می‌شود. جالب این است که ما درباره خودمان یقین به فکر و عمل بد و نادرست داریم و خودمان راسرزنشنمی ‌کنیم، ولی براساس بدگمانی خودمان، دیگران را به چیزی که یقین نداریم و بلکه تنها گمان یا بدگمانی داریم، سرزنش می ‌کنیم که بسیار نادرست است.

در محیط های دینی و مذهبی، محیط خانوادگی اصل بر حسن ظن است تا خلاف آن ثابت شود. در این محیط ها اگر حرفی، حرکتی، نگاه و هر رفتاری دیده می شود باید اصل را بر حسن ظن طرف بدانیم مگر اینکه خلافش ثابت شود.

اما در محیط های غیرایمانی وغیر دینی که طرف ما مؤمن نیست، اصل به سوء ظن است مگر اینکه خلافش ثابت شود.

6- از دست رفتن سرمایه اعتماد دو سویه:بدگمانی مهم ‌ترینسرمایهاجتماعی یعنی اعتماد را از میان می ‌برد و به اشکال گوناگون بحران عدم اعتماد را به وجود می‌آورد. امام على (علیه السلام) می ‌فرماید: بدترین مردم کسى است که به سبب بدگمانى به هیچ کس اعتماد نمى کند و دیگران نیز به سبب بد کرداری‌ اش به او اعتماد نمى‌ کنند.(غرر الحکم)

7. از دست رفتن صلح و آشتی:بدگمانی چون خوره، شخص را از درون می ‌خورد و سلامتش را دگرگون می ‌کند طوری که دیگر جایی برای صلح و صفا و آشتی باقی نمی ‌ماند. شخص، دیگر نمی‌ تواندکینه‌ها را از خود دور کند و دست صفا و صمیمیت به سوی کسی دراز کند و از در آشتی در آید.امام علی(علیه السلام) می ‌فرماید: هر که بد گمانى بر او چیره شود، جاى آشتى با هیچ دوستى باقى نگذارد. (غرر الحکم: 8950.)

8. از دست رفتن دوستان شفیق:از دیگر آثاری است که امام على (علیه السلام) ـ در سفارش به فرزند خود حسن (علیه السلام) ـ به آن اشاره کرده و فرموده است: لا یَعدَمُکَ مِن شَفیقٍ سُوءُ الظَّنِّ؛ بد گمانى، تو را از دوست دلسوز محروم نکند. (بحار الأنوار: ج77، ص211، حدیث1)

9. مرگ زو درس:انسان دارایاجل معلقواجل مسمیاست. اجل معلق به رفتار انسان وابسته است و خوب و بد اعمال چونصله رحمو ترک آن یا صدقه و ترک آن می‌تواند در تقدیم و تاخیر آن نقش داشته باشد. از نظر قرآن، شکاکیت و بدگمانی بویژه نسبت به خداوند موجب می‌شود تا شخص گرفتار مرگ زود رس شود؛ چنانکه ترک شک و بدگمانی می ‌تواندمرگرا تا اجل مسمی به تأخیر اندازد. (ابراهیم، آیات 9 و 10)

10. ناتوانی از درک حقایق:چنانکه گفته شد بدبینی و بدگمانی موجب می ‌شود که واقعیت‌ ها و حقایق آنچه که هست برای شخص قابل درک نباشد و برداشت ‌های ناروا از آن داشته باشد. خداوند درقرآننیز غوطه ‌وری در شکاکیت و بدگمانی را مایه محرومیّت انسان از درک حقایق دانسته است. (دخان، آیات 7 تا 9؛ تفسیر التحریروالتنویر، ج 12، جزء 25، ص 284 - 285)

درمانی برای بیماری سوء ظن

در همه کارهای تربیتی و درموردی که بخواهیم فضیلتی ایجاد شود و یا رذیله ای بر طرف شود، باید 2 قدم برداشته شود:

1-بعد نظری؛ فرد باید نظرش در مورد آن مورد اصلاح شود؛ در مورد سوء ظن فرد باید آثار سوء ظن را از طریق علم و کتب، آیات و روایات بداند و نظرش به سوء ظن منفی شود.

از نظر قرآن، شکاکیت و بدگمانی بویژه نسبت به خداوند موجب می‌شود تا شخص گرفتار مرگ زودرس شود؛ چنانکه ترک شک و بدگمانی می‌تواند مرگ را تا اجل مسمی به تاخیر اندازد...(ابراهیم، آیات 9 و 10)

2-بعد عملی؛ در عمل باید عکسش را عمل کند، برای تغییر در عمل باید بر خلاف آن مورد که در این جا موضوع سوء ظن است عمل کند.

در سوء ظن بعد از اصلاح نظر در مقام عمل، مخالف سوء ظن رفتار کنیم؛ یعنی سوء ظن می گوید با او قهر کن، ولی باید برعکسش عمل کنیم و با طرف گرم بگیریم ... سوء ظن می گوید او اهانت کرد تو هم اهانت کند، نباید چنین کند.

این نکته تنها به سوء ظن کاربرد ندارد و در تمام موارد کاربرد خوبی دارد.

منبع: خبرگزاری برنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.borna.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری برنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۳۸۸۰۳۸۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

شناسایی ۱۶ هزار میلیارد تومان ملک برای مولد سازی در هرمزگان

به گزارش خبرنگار مهر، مهدی دوستی استاندار هرمزگان شامگاه سه شنبه در حاشیه نشست کارگروه مولدسازی دارایی‌های دولت در جمع خبرنگاران اظهار داشت: تاکنون حدود ۱۶ هزار میلیارد تومان ملک برای مولدسازی در استان هرمزگان شناسایی شده است.

وی افزود: این املاک در حال حاضر به صورت بالقوه منابعی قائل اتکا هستند اما باید با اجرای دقیق طرح مولد سازی این ظرفیت‌ها بالفعل شوند.

استاندار هرمزگان آب، آموزش، راه و درمان را چهار اولویت اصلی استان هرمزگان معرفی کرد و تاکید کرد: تلاش ما این است که منابع مولدسازی را به نیازهای اساسی استان در ۴ اولویت تعریف شده وصل کنیم و پروژه‌های اولویت دار را با منابع مولد سازی تکمیل کنیم.

دوستی خاطرنشان‌کرد: در حال حاضر مشخص شده است که کدام ملک برای تکمیل کدام پروژه هزینه خواهد شد.

استاندار هرمزگان تصریح‌کرد: حتی اگر ما بتوانیم ۲۰ درصد از املاک در نظر گرفته شده را طی سال جاری مولد کرده و به فروش برسانیم بسیاری از مشکلات حوزه‌ی آب، آموزش، راه و درمان در استان حل خواهد شد.

وی خاطرنشان‌کرد: با توجه به محدودیت‌هایی که کشور در همه دوره‌ها در حوزه منابع و اعتبارات روبرو بوده است مولد سازی بهترین مسیر و تنها مسیری است که می‌توانیم با اتکا به آن خلأهای جدی موجود در چهار حوزه اولویت دار استان را مرتفع کنیم.

کد خبر 6099822

دیگر خبرها

  • اوضاع آب کدام استان‌ها خوب نیست؟ 
  • شناسایی ۱۶ هزار میلیارد تومان ملک برای مولد سازی در هرمزگان
  • کدام مشاغل از ارایه اسناد و دفاتر مالی معاف شدند؟
  • قیمت‌های جهانی مواد غذایی به کدام سو می‌رود؟
  • عملیات «کرم ابوسالم» کدام فرماندهی ارتش رژیم صهیونیستی را هدف قرار داد؟
  • رکوردشکنی عجیب و غریب سریال گناه فرشته!
  • کدام ‌حوزه‌های فناورانه در کیش به توسعه می‌رسند
  • تکرار گناه فرصت‌ تعالی را از انسان می‌گیرد
  • بهترین فصل برای سفر به جنوب کشور کدام است؟
  • کدام‌ سرطان‌ها با سیگار کشیدن سراغ ما می آیند